Svet oko mene iz mog ugla!!!

Saturday, May 06, 2006

Miting za Kosovo

04. maja 2006. godine na centralnom gradskom trgu u Jagodini je odrzan miting za odbranu Kosmeta i Metohije. Pod sloganom "Pojavi se da ne bi smo nestali - covece PROBUDI SE!" okupili su se samozvani "branitelji". U prvom redu - tu su bili predstavnici lokalne vlasti i velika grupa gradjana zakicena zastavama, transparentina i namestenim licima. Izgledali su tako motivisani, kao da su svi spremni da ovog casa odu dole i obracunaju se sa albanskim teroristima, separatistima, NATO trupama i celom medjunarodnom zajednicom. Cule su se parole podrske govornicima i povici kako ce Kosmet zauvek biti nas i kako nam ga niko ne moze uzeti.

Dali je bas tako?

Kako svaka prica ima drugu stranu medalje, ima i ova. Takozvanu sirotinju koja je izbegla sa Kosmeta mogli ste videti u novoj garderobi, koznim jaknama i sa skupim telefonima. Sirotinja koja se voza kolima preko 2000 kubika, koja u vremenu prosecnih republickih primanja podize sebi zamkove, kupuje placeve i lokale i naveliko kolonizuje nas grad.
Vise puta se cula prica kako su im siptari palili kuce, sena, unistavali useve, pretili smrcu i sl. Pitam se samo kako su reagovali branioci Kosmeta? Zasto nisu uzvratili istom merom? Zasto su pokazali slabosti tamo gde su trebali da budu najjaci?
Tragicna je cinjenica da je velika vecina Srba sa Kosmeta koja je u vreme bombardovanja SR Jugoslavije zivela u Srbiji izbegavala vojne pozive, krila se po raznim sumama i vukojebinama ne bi li ostali zivi. Hteli su da neko drugi odradi njihov posao. Sada se bezbrizno smeskaju i "hrabro" galame dajuci podrsku odbrani Kosmeta.
Ono sto bi najvise trebalo da brine i da opominje jeste cinjenica da je ogroman broj Srba sa Kosmeta prodao svoju zemlju albancima za basnoslovne sume novca, dosao u Srbiju i kupovao placeve, zemljiste, lokale po izuzetno niskim cenama. Dakle nisu mogli nista da brane - vec da otimaju prodato. To je dovelo do infiltracije siptara u srpska sela, koji su na svaki nacin pokusavali da rasele preostale mestane nudeci im neka bezizlazna resenja: prodaj ili bezi.
Vecina njih koji su dosli - zavrsila je u policiji! Ostali su poceli da se bave gradjevinskim poslovima obarajuci dotadasnju cenu rada i kvalitet ucinka.

Ishod!

Oni najhrabriji, koji su ostali na Kosmetu - trpe svakodnevni teror od strane takozvanog Kosovskog zastitnog korpusa i extremnih albanaca. Oni su jedini koji imaju prava da kazu da su pravi borci za ocuvanje Kosmeta u sastavu Srbije. Posebno priznanje treba da se oda svestenstvu i monastvu koje nalazi nacine da odrzi i ocuva srpske manastire i crkve sagradjene vekovima unazad.

Rezime!

Ovo nisu bile samo reci - vec realna slika drustva. Autor ovih redova se aprila 99. godine stavio na raspolaganje jedinicama vojske da ukoliko bude potrebno - i sam uzme pusku. Ne mislim da sam hrabar - ali znam da nisam kukavica! Ovaj miting nisam podrzao iz gore navedenih razloga. Ako takav miting bude odrzan negde na Kosmetu i ako bude organizovan prevoz - oticicu da podrzim one koji su ostali da odbrane korene srpstva.

Sve za srpstvo - srpstvo nizasta!

5 Comments:

Blogger Maki said...

Bas si lepo napisao stvarno kako je. Slazem se u potpunosti :)

2:05 PM

 
Blogger djuka said...

Potpuno si u pravu

3:05 PM

 
Blogger Zika Jovic said...

Samo da dodam da policija kaze da je bilo oko 1800 posetioca mitinga. Autobusa sa tablicama koje nisu bile Jagodinske je bilo 19 a iz Cuprije i Paracina i Svilajnca i Despotovca je doslo 4 autobusa . Iz "Standarda" su morali da dodju svi slobodni a i iz opstine je doslo njih 40-50 . Pa sada vidi koliko je bilo stvarno Jagodinaca .

1:05 AM

 
Blogger yagodinac said...

Pa ti si ga razvalio ovo za Kosovo!
Definitivno moramo ti i ja nesto da pocnemo da radimo, makar i da pisemo jer vidim da imas SHLIFA i za novinara...

2:25 AM

 
Blogger Cipee Lord said...

Zanimljivo... ti ode u političare :) a i slažem se sa Djuzlom :P

7:06 PM

 

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home